INTERVIEW

Corrie slaapt en beweegt meer na deelname aan VITR

Corrie slaapt en beweegt meer na deelname aan VITR

Corrie van Driel (70) nam in oktober en november 2021 deel aan een blended care traject van VITR en wmo radar in Rotterdam-Overschie: een zes wekend durend traject waarin fysieke bijeenkomsten gecombineerd worden met de VITR Vitaalscan en online begeleiding in de vorm van praktische leefstijltips, inspirerende video’s en challenges. Sindsdien gaat ze bewuster om met slapen, bewegen en gezond eten.


Op een mooie dag in oktober 2021 liep Corrie langs de bibliotheek in Overschie. Ze had net daarvoor boodschappen gedaan in winkelcentrum de Hoge Schie. Corries tas was voornamelijk gevuld met groente en fruit. Want, zo vertelt ze, op dat moment was ze net begonnen met een nieuwe leefstijl: eet jezelf slank met de Rambam. Een manier van eten waarbij groente en fruit een centrale rol spelen en waarbij proteïnen en koolhydraten gescheiden van elkaar gegeten moeten worden. Terwijl ze haar volle tas naar huis sjouwde, viel haar oog op een poster op het raam van de bieb. De strekking van de boodschap: doe mee aan het programma van VITR en word gezonder. 

Interesse in gezondheid

‘Het programma sprak me meteen aan,’ vertelt Corrie, die vervroegd met pensioen ging na onder meer in de thuiszorg en in een apotheek te hebben gewerkt. ‘Gezondheid en gezond eten hebben altijd mijn interesse gehad. Daarnaast voelde ik me goed op het moment dat ik die poster zag, omdat ik net met mijn nieuwe leefstijl begonnen was. Ik wilde daarmee verder. Nog gezonder worden, nog beter in mijn vel zitten. En over zaken als gezond eten en beweging kun je nooit genoeg informatie krijgen, vind ik. Het is goed om te weten wat wel en niet goed voor je is.’

Jojo

Dat wist ze eigenlijk altijd wel. Maar, zo zegt ze met een knipoog en een licht schuldgevoel in haar blik: ‘Om ook je gedrag daarop aan te passen, dat is een tweede.’ Dat deed ze dus niet, verklapt ze meteen. Regelmatig stopte ze een stukje kaas of worst in haar mond. At ze een hele zak drop leeg. Of ging er in één keer een reep chocola naar binnen. Qua gewicht was ze een jojo. ‘Ik ging van 85 kilo naar 75 en weer terug naar 82,’ vertelt ze. ‘Dat is wat de meeste diëten met je doen. Die bieden alleen een tijdelijke oplossing, geen blijvende.’

"Om ook je gedrag daarop aan te passen, dat is een tweede. Dat deed ik dus niet."

Risicogeval door stress

Nadat Corrie zich aanmeldde voor het blended care traject van VITR bleek uit de VITR Vitaalscan dat ze – in haar eigen woorden – ‘een risicogeval’ was. ‘Ik had een verhoogde bloeddruk en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes,’ vertelt ze. ‘Dat kwam niet als een complete verrassing, maar ik dacht wel: oei, nu moet ik gaan uitkijken.’ Corrie realiseerde zich direct wat de oorzaak was. ‘Ik rook en drink niet, dus dat kon het niet zijn. Het moest de stress zijn. Ik heb veel meegemaakt in mijn leven.’

Elke week een ander thema

Tijdens het blended care traject van VITR volgde Corrie zes weken lang elke maandagmiddag een groepsbijeenkomst in de bibliotheek. Samen met andere wijkgenoten luisterde ze naar leefstijlcoaches en buurtcoaches, die elke week een ander thema behandelden: beweging, voeding, water drinken, slaap, stress en hygiëne. Ook gingen ze actief met deze onderwerpen aan de slag. Tijdens de groepsbijeenkomsten, maar ook in de tussenliggende week. Via een groepsapp op WhatsApp stonden de deelnemers met elkaar in contact en werden er diverse filmpjes gedeeld over de verschillende onderwerpen. Per mail werden bovendien artikelen gedeeld. 

Groep motiveert

‘Ik vond het leuk om dit in groepsverband te doen, ook al ben ik wel graag alleen. Het werkt motiverend om wekelijks naar een plek toe te komen, samen met anderen,’ zegt Corrie. Ze laat een van de filmpjes zien. In een korte animatie wordt hierin uitgelegd wat het belang van bewegen is. “Is bewegen een wondermiddel? Ja, ja en nog eens ja!”, zegt de voice-over, die vervolgens uitlegt dat mensen die gemiddeld een half uur per dag matig-intensief bewegen gemiddeld drie jaar langer leven. Om daarna meer te vertellen over hoe slecht het is als spieren te lang en te vaak in de slaapmodus staan. “Wist je dat Plato al wandelend les gaf, omdat dit beter was voor lichaam en geest?”, zegt de stem. 

"Dat soort dingen wist ik allemaal wel, maar ik moet mezelf er altijd wel toe aanzetten om te gaan bewegen. Daarom waren deze filmpjes voor mij echt een belangrijke reminder."

Krachtoefeningen 

‘Dat soort dingen wist ik allemaal wel, maar ik moet mezelf er altijd wel toe aanzetten om te gaan bewegen,’ zegt Corrie. ‘Daarom waren deze filmpjes voor mij echt een belangrijke reminder. In het verleden stond ik er niet altijd bij stil dat je in beweging moet blijven. Maar nu denk ik: ik heb alleen mezelf ermee als mijn spierkracht afneemt. Dat vergroot de kans op vallen of andere klachten. Ik fiets elke dag dan wel tien kilometer, maar ik verplicht mezelf ook om meer krachtoefeningen te doen. We hebben geleerd hoe we zittend op een stoel krachtoefeningen kunnen doen voor je armen en benen. Dat waren pittige oefeningen, waarbij ik aan mezelf merkte: ik doe dit te weinig.’

Meer slaap, beter wakker worden

Een andere eyeopener was de informatie die Corrie kreeg over slaap. ‘Ik ben geen goede slaper. Dat heeft met die stress te maken. Ik lig snel wakker en val dan niet meer in slaap. Tijdens het VITR-programma heb ik geleerd dat je niet te veel meer moet eten voordat je gaat slapen en dat je niet te veel op een scherm moet kijken. Dat deed ik wel. Ook ging ik te laat naar bed, soms pas om één uur of half twee. Tegenwoordig ga ik steeds vaker om half tien, om in ieder geval alvast een paar uur slaap te pakken. De andere dag voel ik me dan veel beter. Soms word ik wakker met het gevoel van: “Zo, ik heb écht goed geslapen!” Dat is heerlijk.’ 

"Ik heb geen snoepdrang meer. Natuurlijk eet ik nog wel eens chocola, maar geen hele reep meer."

Lager stressniveau 

Door goed te slapen, meer te bewegen en gezond te blijven eten, hoopt Corrie haar stressniveau te verlagen. Ook haar werk als vrijwilliger helpt daarbij. Het geeft afleiding. Hoe kijkt Corrie terug op haar deelname aan het blended care programma van VITR? ‘Heel positief! Ik vind het allereerst heel mooi dat dit gratis wordt aangeboden aan Rotterdammers als ik, die gezonder willen en moeten worden. Voor mij is een belangrijk resultaat dat ik geen jojo meer ben. Door mijn nieuwe manier van eten én de lessen zit ik al maandenlang op 72 kilo. Ik heb geen snoepdrang meer. Natuurlijk eet ik nog wel eens chocola, maar geen hele reep meer. Daarnaast ga ik eerder naar bed en ben ik me bewuster van mijn stressniveau. Bij de eindmeting leverde dat niet meteen lagere waarden op, maar dat is ook lastig in zes weken. Ik ben ervan overtuigd dat dit over een paar maanden wel degelijk het geval is!’ 

Duurzame gedragsverandering

Het zes weken durende blended care traject van VITR en samenwerkingspartner wmo radar bestaat uit zes fysieke bijeenkomsten onder leiding van zorgprofessionals zoals leefstijlcoaches en diëtisten. Tijdens de eerste bijeenkomst starten de deelnemers met het invullen van de medisch gevalideerde, digitale VITR Vitaalscan. Naast de persoonlijke begeleiding tijdens de zes bijeenkomsten kan de deelnemer daarna op het e-Healthplatform van Smart Health een uitgebreide gezondheidstest (e-PMO) doen en – op basis van de eigen postcode en persoonlijke scores – ook de hulp inroepen van andere gezondheidsprofessionals zoals fysiotherapeuten of slaapcoaches.  

Het blended care programma van VITR is een pilot van een jaar in de drie wijken waar wmo radar actief is: Centrum, Delfshaven en Overschie. Ook Erasmus MC, Smart Health, Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam, Medical Delta Living Lab VIT for Life en Stichting Lezen en Schrijven werken mee aan het project.

VITR en wmo radar willen met het blended care traject duurzame gedragsverandering realiseren. Hoewel de levensverwachting in Nederland stijgt, is het geen vanzelfsprekendheid dat we allemaal in goede gezondheid ouder worden. Ongezonde leefgewoonten als roken, te weinig bewegen en ongezonde voeding hebben een negatieve impact op de volksgezondheid. Zeker in Rotterdam, waar inwoners gemiddeld ongezonder zijn dan in de rest van Nederland. Het blended care traject van VITR moet daar verandering in brengen, door preventie laagdrempelig en schaalbaar te maken én door de effectiviteit van die preventie te meten. Dit onderzoek is een belangrijk onderdeel van het project. Door in kaart te brengen hoe Rotterdam ervoor staat op het gebied van vitaliteit, kunnen we met z’n allen werk maken van een gezonde, sterke stad. 

En hoe gaat het met jou?

Hoe jij je voelt, hangt samen met je gezondheid. En hoe gezond je bent, hangt weer samen met jouw manier van leven. Klinkt logisch, toch? Maar hoe gezond leef je eigenlijk? VITR helpt je daarachter te komen. Vul de VITR Vitaalscan in en jouw leefstijl wordt in kaart gebracht. Je ontvangt ook meteen persoonlijk advies hoe het gezonder kan.